Viedumu Vietne ar Sandi

2010-06-12

Lāzeru detektors dzērāju ķeršanai

Filed under: Sadzīve — Sandis @ 2:18

Vairākkārtīgi manu uzmanību ir pievērsusi ziņa, ka Latvijas ceļu policija vēlas iegādāties ierīci, kas ar lāzera signāla palīdzību nosaka, vai automašīnā atrodas dzēris cilvēks(i). Apturot šādu automašīnu, policija pārbaudes rezultātā var secināt vai dzērušais cilvēks atrodas pie stūres, tādā veidā noķerot dzērušos autovadītājus. Vēl vairāk mani interesēja fakts, ka šāds izgudrojums esot Krievijai un tā šāda izgudrojuma eksistenci esot slēpusi, vēl vairāk, atsakoties arī tirgot.

Tā kā apollo.lv pēdējā laikā ir palicis izteikti dzeltens, izvietojot kolorītus, divdomīgus, nepatiesus un skaļus uzrakstus, tad manu izbrīnu viņu rakstā izsauca, ka “Krievija esot diezgan privātīpašnieciska” uz šo ierīci un Zivtiņš (strādā policijā) vai viņam pietuvinātie vedot sarunas ar “kolēģiem” (tātad citiem varas iestāžu pārstāvjiem?) Krievijā. Kas man likās dīvaini bija tas, ka rakstā var noprast diezgan ačgārnu lietu – Krievijas varasiestādes (milicija) nodarbojas ar augstu tehnoloģisku iekārtu izgudrošanu, kuru nevēlas pārdot. Vispirms man likās, ka kāds palaidis pīli un Zivtiņš uzķēries uz klasisku “jaunu karaļa tērpu”, bet tad nolēmu parausties.

Mazliet paraušoties internetā, atradu, ka ar Alkolāzera izstrādi nodarbojas privāta kompānija, Laser Systems Ltd. Pēc piedāvātās produkcijas klāsta spriežu, ka kompānija ir atvērta biznesam un piedāvā savas iekārtas pircējiem. Alkolāzers viņu produkcijas paketē gan nav iekļauts, toties ir minēts uzņēmuma aprakstā. Pieņemu, ka tas tāpēc, ka alkolāzeri nav plaša patēriņa produkti. Piedalīšanās izstādēs Hanoverē 2009. gadā un Ķīnā arī liecina, ka cilvēki reklamē savu produkciju un vēlas to pārdot. Kompānija izstrādā arī citus produktus, kurus varētu interesēt varasiestādes, piemēram, toksisko vielu skeneri, taču vismaz virspusēji tā neizskatās pēc valdības institūcijas un tātad ir peļņu kārojoša iestāde.

Pats alkolāzers, pēc šī te avota ziņām, tiekot uzstādīts virs ceļa vairāku metru augstumā, kur tas skenē gaismas spektru caur automašīnas priekšējo stiklu un nosaka, vai šajā spektrā ir alkohola saturošas daļas. Iekārtas precizitāte esot tāda, ka sākot noteikt no 100 gramiem šņabja. Problēmas noteikt saturu esot automašīnām ar tonētiem stikliem.

Vēl mazliet parokoties, izrādās, ka alkoholu nosakošas sistēmas ar lāzerspektroskopiju ir arī ASV. Patents ar numuru US5907407 gan apraksta lāzera sensoru, kas atrodas mašīnā, tomēr darbības principi, drošvien, ir līdzīgi. Tiek ilustrēta viena no problēmām – ir nepieciešams signāla raidītājs un signāla uztvērējs. Tā kā lāzers ir gaismas stars, tad ejot cauri mašīnas stiklam stars pats tiek mazliet jau kropļots, bet tas neatspoguļojas atpakaļ uz kādu detektora iekārtu. Vai nu Laser Systems Ltd. ir atraduši kā signālam atstaroties atpakaļ uz pāris metru augstumā esošo raidītāju, vai arī, piemēram, šauts tiek noteiktā leņķī, lai stars ietu ārā pa sānu logu kādā citā iekārtā, kura tad analizē spektrā pieejamo alkohola tvaiku daudzumu.

Pēc vodkapremium raksta var saprast, ka iekārtu ir pasūtījusi Krievijas iekšlietu ministrija, tātad, izgudrojums ir tapis pēc viņu pasūtījuma. Pēc Laser Systems Ltd. mājaslapas informācijas, viņiem pieder patenti uz šo ierīci. Drošvien, ka eksistē vienošanās starp abām pusēm par tiesībām tirgot mantu, bet derētu uzprasīt arī pašiem Laser Systems vai viņi nevar pārdot pa tiešo bez Krievijas iekšlietu ministrijas. 🙂 Galu galā tā nav slepena ierīce, bet gan alkohola mērītājs, tātad tai jābūt pārdodamai. It sevišķi tāpēc, ka Laser Systems reklamē alkolāzeri citās valstīs.

Starp citu, vodkapremium rakstā minēts, ka ierīce nespēj pārbaudīt 100% no braucošām mašīnām, bet gan 20%-50% (Iespējams, manis hipotētiskās “šaut leņķī caur logu” situācijas dēļ).

2 komentāri »

  1. He, bet tā lieta šķiet interesanta. Tādus varētu uzstādīt vietās, kuras ir grūti apbraukt, piemēram uz tiltiem, tuneļiem vai kut kā tā. Nu tipa – uz šosejas nav vēts – jo to var apbraukt pa lauku ceļiem. Kaut ko biju dzirdējis kādus pāris gadus atpakaļ vienā angļu auto raidījumā, ka tur arī izskatījuši iespējas kaut ko tādu ieviest. Un es domāju, ka starus jau var laist vairākus – visiem leņķiem. Mūsdienu sabiedrībā, domāju, ka ir normāli, ka cilvēkam nepārtraukti tiek taisīts rentgens 😀
    Var jau aizdomāties tālāk – ja šī ierīce nofiksē, tad tāpat kā fotoradars aizsūta kvīti uz mājām 😀 Tipa cietumā neliek, punktus nedod, bet naudu iekasē – kaut kā taču valsts budžets jālāpa 😀

    Komentārs no mikijpele — 2010-06-15 @ 11:03

  2. Es redzu savu tiesību pārkāpšanu. Es nevēlos, lai kāds mani skenē. Tas nav godīgi. Es neļauju nevienam sevi skenēt pa gabalu, jo to negribu. Kas viņiem liedz mani skenēt, ja neesmu pie stūres?

    Komentārs no edmunds — 2010-10-23 @ 20:16


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

Veidojiet bezmaksas vietni vai emuāru vietnē WordPress.com.